Lars Aakirke


Lars Aakirke 

Maler og grafiker (1926-2004)1952 gift med Vibeke Alfelt. Parret havde deres kunstnerbolig på Åkirkesvej 1 i Tibirke Lunde. Lars Åkirke blev uddannet på Kunstakademiet i København 1946-51 af bl.a. Vilh. Lundstrøm og William Scharff.


Lars Åkirke arbejdede som ung med det naturalistiske landskabsmaleri. Inspireret af Cobra og Carl-Henning Pedersen blev hans motiver i slutningen af 1950erne mere abstrakte, men omrids af marker, bakker og træer kunne stadig skelnes. Herefter udviklede han sin abstrakt-ekspressionistiske billedstil og fordybede sig i yndlingsmotiverne sole, regnsøjler og skyer. Han dyrkede bevidst det livsbekræftende, dels i motiverne, dels i de stærke farver.


I midten af 1960erne blev hans billedsprog mere fabulerende, organismer spaltede sig som celler i et forunderligt univers, hvis drama og mystik kommer til udtryk i titlerne, Kosmisk solverden, Stormens verden osv. Solen har været et tilbagevendende tema i hans værker, den runde skive fylder billederne, og ordet sol dukker op i flere titler. Siden 1980erne har han været optaget af bl.a. det truede organiske liv.


© Lars Gunnar Åkirke/COPY-DAN, BILLEDKUNST 200300